Alexandra și Mihai Munteanu, francizați 5 to go și iubitori înrăiți de cafea, au ales să-și deschidă propria afacere din nevoia de schimbare, dar și de auto-depășire. Aflăm împreună care a fost experiența lor, ce i-a motivat și ce au învățat după tot acest timp investit în propria afacere.

De la o simplă plimbare în parc, la o decizie radicală – așa a luat naștere aventura 5 to go pentru cei doi. Deși amândoi lucrau deja de ani buni în alte domenii, și-au dorit să facă o schimbare și să-și ia destinul în propriile mâini:  „Practic am hotărât să luăm decizii NOI pentru NOI, sentimentul acela de control asupra propriului destin.”

Cei doi nu și-ar fi imaginat niciodată un loc mai potrivit decât țara noastră pentru business-ul lor: „Aici ne-am născut, aici am crescut, nu ne-ar plăcea niciodată să stăm departe de familiile noastre! Avem niste studii pe care le-am aprofundat, ne ajută și ne vor ajuta mereu în plan profesional, indiferent de domeniul de activitate. Avem o țară frumoasă cu oameni minunați, iar în România există un potențial mare de dezvoltare în zona antreprenoriatului.”

Mihai și Alexandra au considerat că 5 to go este modelul ideal de business ce le poate oferi atât oportuitatea de a se dezvolta pe plan profesional, cât și posibilitatea de a fi creativi:  „Am ales 5 to go pentru că suntem iubitori de cafea și fiindcă eram deja clienți. Este un business cu un potențial în creștere de la an la an și este un brand românesc! Totodată, avem posibilitatea de a folosi la cote înalte creativitatea și imaginația.”

În plan personal, administrarea unei afaceri împreună a contribuit atât la dezvoltarea eficientă a business-ului, cât și la întărirea legăturii dintre cei doi: „Ne-am consolidat relația și am învățat să fim un TOT: soț și sotie, prieteni  și asociați. Ne sfătuim încontinuu și nu există nicio dimineață fară mesajul dat la 07:00 (când deschidem cafenelele): “Să ai o zi spornică și frumoasă.”

Schimbarea completă a domeniului de activitate a reprezentat o adevărată provocare pentru cei doi, însă nu regretă pasul făcut. Au luat totul de la zero, iar în trei ani și-au dezvoltat capacitatea decizională, abilitatea de comunicare, perserverența și au învățat că disciplina are un rol esențial în managementul business-ului:  „Am învățat multe lucruri și am cunoscut foarte mulți oameni minunați, începând de la fondatori, francizati, până la cei care ne iau acest interviu. Întotdeauna când am avut un moment de cumpănă, când am avut nevoie de un sfat, Radu a fost alături de noi și, ceea ne încântă este faptul că suntem o echipă care împarte idei de colo-colo astfel încât toate acestea să se contureze în business-ul nostru.”

Alexandra și Mihai s-au bucurat de multe momente semnificative de când au deschis prima cafenea 5 to go. De la un tablou pictat manual special pentru ei, până la ziua deschiderii celei de-a treia cafenele. Atât clienții, cât și angajații, le amintesc zilnic motivul pentru care și-au deschis această afacere:  „Daca până în acel moment eram noi doi, în două locații la întâmpinarea clienților era lesne de înțeles că nu ne puteam clona. Atunci a intervenit Mira, colega noastră care bucură diminețile oaspeților din Armenească. Pot spune că suntem niste norocoși! Mira se descurcă foarte bine, are grijă de cafenea, împarte zâmbete și face cafele delicioase! Feedback-ul clienților este unul foarte bun și suntem bucuroși că o avem lângă noi.”

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *