Marius Stoican – De la Facultatea de Jurnalism, la vânzări și la antreprenoriat. Marius ne spune cum a ajuns să dețină o cafenea 5 to go, ce l-a motivat și care sunt planurile lui de viitor.

După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism, Marius a lucrat timp de patru ani în domeniul vânzărilor. Experiența ce l-a făcut să realizeze că antreprenoriatul este de fapt ceea ce l-ar împlini profesional: „Știam de la bun început că această activitate nu reprezintă pentru mine un plan sustenabil pe termen lung, însă experiența și cunoștințele acumulate de-a lungul acestor ani au jucat un rol esențial în ceea ce privește decizia mea de a urma calea antreprenoriatului.”

Pentru fiecare francizat motivația de a porni pe acest drum este diferită. Pentru Marius, a fost momentul în care între el și superiorii lui au apărut neînțelegeri nejustificate, bazate pe reproșuri gratuite și nesusținute referitoare la abilitățile sale profesionale: „Atunci mi-am dat seama că timpul meu este prețios și că cel mai bun mod în care îl pot fructifica este să mi-l dedic mie, ideilor mele, chiar dacă asta însemna să muncesc de două ori mai mult. Cu aceste gânduri în minte, am demisionat și am pornit pe calea antreprenoriatului. ”

În opinia lui Marius, mulți susțin că piața de business din România este suprasaturată, însă se înșeală:  „În comparație cu alte țări din Europa, construirea unui business în România este mult mai ușor de realizat, mai ales din punct de vedere financiar. Mai mult decât atât, în țara noastră există o multitudine de oportunități antreprenoriale, pentru că, spre deosebire de alte țări, în România lipsește atât educația antreprenorială și financiară, cât și, la nivel colectiv, o mentalitate antreprenorială. ”

Fiind la început de drum și neavand experiența necesară, Marius a decis că cel mai bun model de business pentru el este cel bazat pe un sistem de franciză: „Am început să mă documentez și, cu cât citeam mai mult despre acest brand românesc, cu atât îmi doream să dețin și eu o astfel de cafenea. Cifrele vorbeau de la sine, iar modelul de business se plia perfect pe felul în care îmi imaginam eu viitoarea mea afacere. ” Astfel, a căutat spațiul, a aplicat pentru franciză și, în mai puțin de două luni, a inaugurat locația 5 to go Viilor.  „S-a dovedit a fi cea mai bună decizie pe care aș fi putut s-o iau!”, ne spune el.

Deviza de la care a plecat la drum este succesul în business este proporțional cu gradul de implicare al antreprenorului. Cât despre colaborarea cu 5 to go, Marius a decis să se ocupe personal de tot ce înseamnă funcționarea cafenelei la început. A urmat cursul de barista 5 to go și, timp de trei luni, în fiecare dimineață, la ora 6, a deschis ușa cafenelei și a întâmpinat clienții cu cafea gustoasă până la ora închiderii.

Un rol important în gestionarea afacerii îl are și mama lui. După ce el a acceptat o ofertă de job flexibilă care să îi permită să aibă timp și pentru cafenea, mama lui a preluat rolul de barista:  „Datorită ei, astăzi avem o relație extraordinară  cu clienții noștri, care revin de fiecare dată cu plăcere la noi!”

Prin urmare, Marius poate spune că impactul pe care l-a avut colaborarea cu 5 to go a fost și este unul destul de mare, pentru că în fiecare zi învață ceva nou. Lucrurile pentru ei merg foarte bine, iar anul acesta au inaugurat cea de-a doua locație, 5 to go Electromagnetica.

În momentul de față, cafeneaua 5 to go reprezintă pentru Marius și mama lui o a doua casă. În fiecare zi au parte de momente care se transformă în amintiri frumoase:  „Faptul că de fiecare dată clienții intră la noi în cafenea cu zâmbetul pe buze ne încarcă pozitiv și ne bucură, pentru că este dovada faptului că ceea ce facem facem bine. Asta este, de fapt, ceea mai frumoasă amintire, o amintire care se naște și subzistă în fiecare zi!”

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *