Mircea Cazimir, de la client înrăit la francizat 5 to go Națiunile Unite, ne povestește despre ce l-a motivat să aleagă un business românesc și ce a învățat de când a ales să pășească în lumea antreprenoriatului.

La bază, Mircea este inginer în domeniul auto. El a lucrat într-o corporație timp de cinci ani, dintre care doi i-a petrecut lucrând în străinătate. Însă, când s-a întors înapoi în țară, și-a dat seama că are nevoie de o schimbare: “Când m-am întors în România la sfârșitul proiectului, mi-am dat seama că îmi doresc să fac mai mult decât inginerie și mai ales, îmi doresc să fac ceva pentru mine, să am ceva al meu.”

Deși a acceptat să lucreze în străinătate pentru experiența profesională, Mircea nu s-a gândit niciodată să se mute definitiv acolo: “Am fost, am văzut, mi-a plăcut, dar nu e pentru mine. Aici am prietenii, am familia. În orice țară ai merge, niciodată nu te-ai simți ca în țara ta, ca acasă.”

Astfel, prin franciza 5 to go a descoperit o modalitate de a rămâne alături de cei dragi, dar și de a-și porni propriul business 100% românesc. El ne mărturisește că este client 5 to go încă de când a apărut conceptul pe piață și că încă de atunci i s-a părut o idee inovativă: „Prima dată când am mers să cumpăr o cafea de la 5 to go mi-am dat seama cât de tare este ideea ca fiecare produs să aibă un preț exact: 5 lei. Consider că raportul calitate-preț este unul foarte bun, poți să bei o cafea bună la un preț corect. În același timp, consider că este o soluție destul de accesibilă pentru cineva care își dorește propria afacere, dar care are un buget limitat.”

Timpul investit în afacerea să nu a fost unul pierdut. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a învățat a fost cât de important este să fii 100% implicat ca business-ul să funcționeze la capacitate maximă. A descoperit, totodată, cât este de vital să fii prezent în fiecare zi în locație și să comunici cu clienții tai că aceștia să revină cu drag: “Să devin antreprenor 5 to go m-a ajutat să mă dezvolt atât pe plan profesional, cât și personal. Pe plan profesional am învățat ce înseamnă să ai propriul tău business, să ai resposabilități mult mai mari. În același timp consider că zi de zi învăț ceva nou. Nu doar că am învățat la început cum se prepară corect o cafea bună, ceea ce dintotdeauna am dorit să învăț, dar am și învățat cum să fac față diverselor provocări apărute în timp. ”

Cât despre planul personal, Mircea s-a dezvoltat comunicând cu clienții sai, creându-și o comunitate strânsă de oameni ce revin în cafenea: “Zi de zi vorbesc cu clienții din diferite domenii de activitate. Primesc sfaturi despre ce ar trebui să îmbunătățesc prin cafenea, primesc feedback legat de produsele noastre și încerc să mă conformez cerințelor.”

Pentru Mircea, unul dintre cele mai semnificative momente a fost și unul dintre cele mai dificile. Din cauza faptului că a preluat o locație deja existentă, el a fost nevoit să se ridice la așteptările clientelei deja formate, dar și la așteptările celor care îi treceau pragul cafenelei pentru prima oară. Însă, această provocare l-a îndemnat să fie și mai atent și mai grijuliu față de clienții săi, ceea ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea afacerii sale.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *