Petru Grădinariu, francizat 5 to go, deține deja două locații, pe care el le consideră „afaceri de familie”. Aflăm împreună cum a luat decizia să-și pornească propiul business și de ce a ales 5 to go.
În 2019, după mai bine de 15 ani de muncă într-o corporație din industria pharma, Petru s-a hotărât să facă pasul către antreprenoriat. În mijlocul anului trecut a deschis, în franciză, cafeneaua 5 to go Moxa: „A fost un vis mai vechi de al meu, precum și o promisiune făcută soției mele atunci când ne-am mutat în București. Așa că pe 1 August 2019 am deschis prima cafenea în Piața Sfinții Voievozi, zona Moxa. Un an mai tărziu, că urmare a dorinței de a ne consolida busniss-ul, am deschis cafeneaua studio 5 to go Cinema Gloria, în zona parcului IOR.”
Petru s-a născut în Bucovina, așa că și-a dorit mult să rămână în Romania pentru a-și dezvolta business-ul alături de familie. Totodată, el conidera că în București există multe oportunități de dezvoltare, atât pentru el, cât și pentru copiii lui: „Ne doream ca ei să nu fie nevoiți să facă schimbări din cauza afacerii pe care o implementam, ci dimpotrivă, afacerea să fie un loc în care ei să poată să se implice și să aducă un plus de valoare. De aceea mi-a plăcut să spun intodeauana că avem o afacere de familie în care toată lumea este implicată.”
Deși intial plecase la drum cu o altă idee, deschiderea unei cafenele a reprezentat pentru Petru un vis mai vechi pe care a reușit să-l împlinească alături de 5 to go: „Având o experiență îndelungată de business, am analizat mai multe scenarii plecând de la ideea de a dezvolta un brand propriu sau de a lua o franciză. În cele din urmă, scenariul francizei avea mai multe plusuri, iar decizia a fost una firească.”
Încă de când a descoperit brandul 5 to go, el a fost plăcut impresionat de concept, iar întâlnirea cu Radu Savopol, fondatorul francizei, i-a confirmat că aceasta este decizia corectă: „Dezvoltarea și consolidarea ulerioară a business-ului, mai ales în perioada de panademie ce avea să urmeze, nu a făcut decât să-mi reconfirme cât de important este să fii sub „pălăria” unui partener cu experiență.”
Petru consideră că indiferent de cât de multă experiență ai avea, antreprenoriatul își pune amprenta atât în dezvoltarea profesională cât și în cea personală. Profesional, i-a dat șansa să utilizezeze know how-ul dobândit în anii de corporație și să-l amplifice: „Aș putea spune că în contextul actual, agilitatea și flexibilitatea pe care ți le oferă poziția de antreprenor reprezintă un factor critic de succes al business-ului.” Pe plan personal, antreprenoriatul i-a adus o mulțime de experiențe frumoase datorită momentelor petrecute alături de clienți: „Este mare lucru să ai șansa să întâlnești și să povestești cu diferiți oameni, fiecare interacțiune fiind una diferită și interesantă.”
De când a deschis și până în prezent, Petru s-a ghidat după trei elemente pe care el le consideră cele mai semnificative în conducerea afacerii sale. Primul este legat de experiența completă pe care își dorește să le-o ofere clienților: „Cafeaua nu este doar despre produsul în sine, chiar dacă acesta este unul de o calitate foarte bună. Este despre povestea pe care o spune și pe care clientul o duce mai departe cu el. Această experiență se construiește fiind atent la toate cele cinci simțuri de bază ale clientului: gust, văz, auz, miros și atingerea.”
Al doilea aspect important pentru el este să reușești să construiești o comunitate în jurul cafenelei: „Pentru asta este necesar să fii prezent în cafenea, să-ți cunoști produsele, să-ți cunoști clienții foarte bine și să creezi un mediu plăcut în care lumea să vină și să vrea să stea la o poveste, fie ea și doar de cinci minute.”
Al treilea aspect este prezența în social media. În ziua de astăzi, orice business trebuie promovat atât în offline, cât și în online. De partea aceasta se ocupă fiul lui, Rareș: „Băiatul meu care este în clasa a XII-a și este mult mai apropiat de modul de a gândire al segmentului nostru de clienți. Sunt foarte mândru de modul în care o face. Pot spune că prezența în social media este un alt factor cheie care au contribuit la succesul pe care l-a avut business-ul până acum.”
Așadar, pentru Petru, antreprenoriatul este despre curaj și încredere: „Atunci când pui suflet și muncești cu spor și inspirație ca să excelezi în crearea unor experiențe memorabile clienților tai, când ai un partener în francizor, pe care să te bizui, și când iți place ceea ce faci, treci mult mai ușor peste orice provocare, fie că se cheamă pandemie sau criză economică sau orice altceva.”
Add Comment