Publicat 2023-12-14 11:58:51
Maria Potlog
Află povestea antreprenorului care stă în spatele locației 5 to go Penes Curcanu
05 (1)
Maria a luat decizia de a deschide un business pentru că își dorea să aducă o schimbare în mediul care i-a dat posibilitatea de a crește și de a se dezvolta. Încă de la început, ea a fost încrezătoare în potențialul pieței din România, care poate oferi diverse oportunități celor care au curajul de a deveni antreprenori.
Despre Maria Potlog

După o experiență de mai mulți ani ca angajat în multinaționale, Maria și-a dorit să își deschidă propriul business, în încercarea de a-și transforma un vis mai vechi în realitate. Însă, după ce a petrecut o perioadă documentându-se și adunând informații, a realizat că, oricât de mult îți dorești să realizezi un anumit lucru, lipsa experienței este un impediment serios, care te poate împiedica să îți atingi obiectivele.

Determinare de antreprenor

Cu toate acestea, Maria nu a fost descurajată și nu a renunțat la ideea de a avea un business. După o reevaluare a opțiunilor, ea a decis să facă primul pas în antreprenoriat cu ajutorul unei francize.

„Am considerat că o franciză ar fi soluția pentru a putea deschide un business mai rapid și mai eficient, utilizând cunoștințele și experiența dobândită de ani de zile de către fondatorii brandului, precum și experiența altor francizați din rețea.”

Din momentul în care a luat această decizie, Maria a căutat conceptul cu care să rezoneze cel mai bine. Dintre opțiunile existente, s-a oprit asupra cafenelelor 5 to go, un business cu care era întrucâtva familiarizată.

„În ultimii ani, 5 to go a devenit un brand din ce în ce mai vizibil, atât ca imagine, cât și din punct de vedere al extinderii rețelei de francize. Fiind și eu, la rândul meu, clientă 5 to go, decizia nu a fost una prea complicată. Cunoșteam produsele și conceptul și, în plus, am avut avantajul de a avea în cercul de prieteni pe cineva care deja accesase anterior această franciză. Din acest motiv, îmi erau cunoscuți relativ destul de bine pașii pe care trebuia să îi urmez.”

Resurse și sprijin

Acest nou început a adus cu sine și noi provocări, atât pe plan profesional, cât și personal. Din momentul în care a intrat în franciza 5 to go, Maria a trecut printr-un un proces de învățare, dezvoltare și cunoaștere, necesar pentru a intra în ritm și pentru a face ca lucrurile să funcționeze armonios.

„Așa mi-am dat seama că am luat cea mai bună decizie, aceea de a accesa o franciză, în loc să pornesc pe cont propriu. Am avut parte de suport și susținere, atât din partea district managerului, cât și a altor membri din diferite departamente, pentru orice aspect am avut nevoie. Un alt avantaj, pe care l-am înțeles ulterior accesării francizei, este acela că nu prea există situații sau provocări pe care să le întâlnești doar tu și pe care să nu le fi avut un alt francizat înainte. Mereu ai la cine să apelezi pentru un sfat, mereu este cineva care a trecut prin aceste momente și care, acum, te poate ajuta.”

O decizie inspirată

Maria s-a integrat cu ușurință în comunitatea 5 to go, pe care a găsit-o prietenoasă și deschisă. Comunicarea internă dintre francizați a ajutat-o în multe momente, mai ales datorită faptului că această comunitate înglobează antreprenori din diverse zone ale țării, cu experiențe profesionale anterioare diferite.

„Plecând din corporații, adaptarea la business-ul 5 to go a fost destul de ușoară pentru mine. Cred că anumite calități dobândite pe parcurs și experiențele anterioare m-au făcut să îmi dau seama că viața de antreprenor ar fi mai potrivită pentru mine. În situația dată, business-ul 5 to go a fost cel care m-a ajutat să înțeleg că mi se potrivește și că am făcut o alegere bună.”

Momente speciale

Deschiderea cafenelei a avut un impact semnificativ în comunitate, lucru pe care Maria și l-a dorit încă de la început, atunci când a luat decizia de a deveni antreprenor. Aducând mai aproape o gamă de produse cunoscute și dorite de oamenii din jurul său, Maria și cafeneaua sa au devenit parte din rutina lor zilnică, ceea ce a dus la crearea unei legături puternice.

„Cea mai plăcută amintire a fost momentul în care am decorat cafeneaua cu ocazia sărbătorilor de iarnă, împreună cu câteva cliente, care ne-au devenit prietene între timp. Momentul a fost cu atât mai special, dat fiind faptul că, pentru ele, împodobirea bradului a fost un element de noutate, ambele provenind din țări cultural și religios diferite de România.”

Concluzie
„Din propria experiență, cred că este minunat să îi ajuți pe oameni să își înceapă ziua cu un zâmbet, cu o vorbă bună și cu o cafea. Astfel știi că ai reușit să le faci ziua puțin mai frumoasă. Este plin de satisfacție momentul în care auzi clienți care spun că sunt fericiți că am deschis în zona respectivă”, încheie Maria.