Publicat 2023-10-10 15:08:32
Evisi and Alex Crețu
Află povestea antreprenorului care stă în spatele locației 5 to go Metalurgiei
1. Evisi & Alex Cretu
În anul 2019, Evisi și Alexandru Crețu au avut o oportunitate de care cei mai mulți oameni ar fi profitat fără să clipească: aceea de a se muta în SUA. Cu toate că au fost încântați de idee la început, după ce au analizat mai multe aspecte personale și financiare, au ales să rămână în România, pentru a crește aici doi copii și o afacere profitabilă. Acum, după trei ani de 5 to go, cei doi spun că s-ar putea muta fără probleme oriunde în lume, cu o singură condiție: să deschidă și acolo (măcar) un 5 to go.
Despre Evisi și Alex Crețu

Familia Crețu

În anul 2019, Evisi și Alexandru Crețu au avut o oportunitate de care cei mai mulți oameni ar fi profitat fără să clipească: aceea de a se muta în SUA. Cu toate că au fost încântați de idee la început, după ce au analizat mai multe aspecte personale și financiare, au ales să rămână în România, pentru a crește aici doi copii și o afacere profitabilă. Acum, după trei ani de 5 to go, cei doi spun că s-ar putea muta fără probleme oriunde în lume, cu o singură condiție: să deschidă și acolo (măcar) un 5 to go.

Alexandru și soția lui au deschis prima locație 5 to go, una de doar 4.5 metri pătrați, în sectorul 4 din București, în apropiere de metrou, într-o zonă bună, dar nu foarte dezvoltată.

„Fiind pentru noi prima experiență de acest fel, nu ne-am gândit foarte mult la detalii, greutăți sau facilități. Dar dorința de a face acest pas era atât de mare, încât nici nu am luat în calcul că nu vom reuși. Într-adevăr, totul a mers foarte bine încă de la început, chiar dacă am deschis locația pe data de 5 mai 2020, în plină pandemie.“

Niciunul dintre cei doi soți nu avea experiență antreprenorială, dar au învățat multe ca angajați timp de 10 ani în mutinaționale și au simțit că este momentul să se desprindă și să încerce altceva. Știau să lucreze cu oamenii, să negocieze și au plecat la drum cu dorința de a pune în practică și de a îmbunătăți tot ce au învățat.  De ce 5 to go?

„Pentru că am fost primiți cu zâmbetul pe buze. Am căutat, am calculat, am avut discuții și cu alte francize, din alte domenii, dar nu am simțit că erau ce ne doream, așa cum s-a întâmplat cu 5 to go. Aici nu a trebuit să apelăm la cunoștințe ca să ne faca <intrarea>. De îndată ce am găsit un spațiu, Alex l-a sunat pe Lucian și totul a pornit cu dreptul. Noi cunoșteam conceptul 5 to go de câțiva ani, eram clienți fideli 5 to go, așteptam doar momentul potrivit pentru a face un pas concret în direcția dorită de noi. Când ne-am întâlnit pentru semnarea contractului, nu am mai avut dubii, totul era cât se poate de clar: franciza accesibilă, lucrurile pus la punct în cel mai mic detaliu, echipa experimentată. Trebuia doar să ai suficientă voință, dorință și să consideri că este afacerea ta. În rest, ai parte de susținerea echipei 5 to go în orice moment, iar comunitatea de antreprenori este, de asemenea, fantastică. Ne ajutăm, ne întâlnim și împărtășim experiențe de câte ori avem ocazia. În plus, Radu Savopol a răspuns la telefon de fiecare dată când l-am sunat, iar echipa de management și cea de teren ne-au sprijinit fără excepție.“

Primele luni de antreprenoriat s-au întâmplat în plină pandemie, dar acest lucru nu a fost un impediment pentru soții Crețu, ci un imbold.  Amândoi spun că nici nu au simțit când au trecut 3 luni sau 2 ani, pentru că vedeau că aduc oamenilor bucurie, iar aceste clipe erau cele mai frumoase. „Era trist pe drumuri în perioada aceea. Oamenii ieșeau din case cu declarație, dar  când vedeau deschisă ușa verde, de la parterul blocului, lângă metrou, erau cei mai fericiți. Le vedeai zâmbetul sub mască și ochii zâmbind. Ne spuneau: <Ce bine că ați deschis! Aveam un 5 lângă birou, lângă liceu etc., dar acum este super că am unul lângă casă, mai ales că lucrăm remote>. Cu aceste cuvinte frumoase ne începeam și ne terminam ziua de lucru. Este extraordinar să vezi cum o cafea poate să schimbe ziua în bine, chiar și într-o perioadă dificilă. Iar aceste cuvinte ne-au însoțit la fiecare deschidere. Au mai urmat și alte locații în cartier, iar reacția a fost aceeași de fiecare dată: <Ce bine că ați deschis și aici!>. Tinerii erau foarte entuziasmați că au 5 to go în cartier, oamenii în vârstă ne felicitau și ne urau succes. Una dintre cele mai mari satisfacții ale noastre este că am reușit să facem oameni simpli să ne treacă pragul fără nicio reținere și să zâmbească în fiecare zi.“

În acești 3 ani s-au adunat multe amintiri plăcute. Fiecare om somnoros, morocănos, fără chef de vorbă, pe care-l faci să zâmbească în timp ce îi prepari cafeaua îți transmite o stare bună.

Iar adaptarea la nou statut și la responsabilitățile de antreprenor a venit de la sine pentru Alexandru și Evesi.  Cu siguranță. tocmai pentru că le place atât de mult tot ceea ce fac.

„Ne place cafeaua! Ne place să lucrăm cu oamenii. Ne place să oferim zâmbete. Ne place să spunem o vorbă bună. Ne place să analizăm cifrele și rezultatele. Ne place să facem oameni fericiți! Și ne place să avem o echipă minunată, formată din colegi de la 16 ani până la 47 de ani. Ne înțelegem ca într-o familie, ne acceptăm cu bune și cu rele și împreună facem o treabă excelentă. Fără ei nu am fi reușit toate aceste lucruri. Secretul este să îți placă ceea ce faci, să fii corect, sincer și, desigur, să zâmbești. Doar ești la 5 to go! 🙂 Smile, there’s coffee!

Conclusion
„Ne place cafeaua! Ne place să lucrăm cu oamenii. Ne place să oferim zâmbete. Ne place să spunem o vorbă bună. Ne place să analizăm cifrele și rezultatele. Ne place să facem oameni fericiți! Și ne place să avem o echipă minunată, formată din colegi de la 16 ani până la 47 de ani. Ne înțelegem ca într-o familie, ne acceptăm cu bune și cu rele și împreună facem o treabă excelentă. Fără ei nu am fi reușit toate aceste lucruri. Secretul este să îți placă ceea ce faci, să fii corect, sincer și, desigur, să zâmbești. Doar ești la 5 to go! :) Smile, there’s coffee!